در سال 1946 ، مجمع عمومي شرح وظايف مركز اطلاعات سازمان ملل متحد كه تحت نظر اداره اطلاعات همگاني ملل متحد وابسته به دبیرخانه سازمان ملل متحد فعاليت مينمايند را مشخص نمود. طي قطعنامه شماره (1) 13 مورخ 13 فوريه 1946 مصوب نخستين اجلاس مجمع عمومی که منجر به تاسيس اداره اطلاعات همگانی (DPI) شد، اعلام گرديد: "سازمان ملل متحد نميتواند به اهدافي كه براي آن به وجود آمده دست يابد مگر اينكه مردم جهان به گونه ای كامل از آن اهداف و فعاليتها آگاه شوند. بنابراين از اداره اطلاعات همگاني خواسته شد شعباتي در سراسر جهان تاسيس كند "تا از اين راه اطمينان حاصل شود مردم در سراسر دنيا اطلاعات كاملي درباره سازمان ملل متحد دريافت دارند".
مركز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران بخشي از شبكه جهاني مراكز اطلاعات، خدمات اطلاعات و دفترهای اطلاعات سازمان ملل است كه ستاد اين سازمان بين المللی را با مردم سراسر جهان مرتبط می سازد. اين دفترهای محلی اداره اطلاعات همگانی که در بيش از 60 کشور جهان قرار دارند، به جوامع محلی کمک می کنند تا اطلاعات روز آمد درباره سازمان و فعاليت های آن کسب کنند. مراكز اطلاعات سازمان ملل منبع اصلي ارائه اطلاعات درباره نظام سازمان ملل هستند و به عنوان رابطي فعال بين سازمان و رسانههاي محلي، موسسات آموزشي و سازمانهاي دولتي و غير دولتي، اطلاعات روزآمد درباره اهداف و فعاليتهاي سازمان ملل در زمينههاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي و امور انسان دوستانه به طيف وسيعي از متقاضيان ارائه مينمايند.
هنگامی كه اداره اطلاعات همگاني شروع به اجراي قطعنامه مجمع عمومي كرد، ايران به عنوان يكي از اعضاي موسس سازمان ملل، بين نخستين كشورهايي بود كه مركز اطلاعات در سال 1948 در آن تاسيس يافت و فعاليتهاي خود را چند ماه بعد از تاسيس آغاز كرد ولي كار مركز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران در سال 1980 به حال تعليق درآمد و مجددا در سال 1991 آغاز به كار كرد و پس از ورود نخستين رئيس آن بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، در 1994 به شکل كامل فعال شد.
فعاليت كامل مركز اطلاعات سازمان ملل با همكاري صميمانه و حمايت جدي دولت جمهوري اسلامي ايران صورت پذيرفته است، زيرا اين فعاليتها بر آموزش و اشاعه اطلاعات متمركزند. به عنوان صداي سازمان ملل متحد در ايران، مرکز اطلاعات سازمان ملل در تهران توجه مردم ايران را به مسائل جهاني جلب مينمايد.
مراكز اطلاعات سازمان ملل متحد ميتوانند خدمات گوناگوني به كشورهاي عضو ارائه دهند كه منعكس كننده فعاليتهاي اصلي اداره اطلاعات همگاني است و شامل مسائل بنيادي، پروژههاي اصلي، ماموريتها و خدمات ويژه به كارگزاری های تخصصي و نظام ملل متحد است.
مركز اطلاعات سازمان ملل در تهران به وسيله ابزارهای مدرن ارتباطي با ستاد ملل متحد در نيويورك ارتباط دارد و روزمره خلاصه گزارش فعاليتهاي ملل متحد در مقر آن و سراسر جهان را دريافت می دارد. از اطلاعاتي كه دريافت ميشود، اطلاعيههای مطبوعاتي در زمينههايي كه بيشتر مورد توجه ايران است تهيه شده و به رسانههاي ديداري و شنيداري و جرايد مخابره می گردد.
از فعالیت های دیگر این مرکز می توان به برقراری ارتباط با مردم و مطلع کردن آنان از نقش ملل متحد درباره موضوعات مورد علاقه ايشان، اشاره کرد و البته در این زمینه اولویت به رسانه ها، مراکز آموزشی و سازمان های دولتی و غیر دولتی داده می شود. مرکز پاره ای از انتشارات ملل متحد را به رايگان به مراکز آموزشی ارسال می دارد و همچنين در نمايشگاه های کتاب و بين علاقه مندان پخش می کند. مرکز اطلاعات سازمان ملل در ارديبهشت 1392 برای دهمین بار در نمايشگاه بين المللی کتاب تهران حضور يافت و منابع انتشاراتی سازمان ملل را بين گروه بی شماری از بازديدکنندگان توزيع نمود و درباره اين سازمان جهانی به اطلاع رسانی پرداخت.
آشنایی بیشتر با فعالیت های مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران 
|